Kuracie prsia

Kategória: Hydina
Napísal: Peter Zemanovič
Kuracie prsia - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Asi najčastejšie používané mäso nielen u nás. Je považované za suchšie a chuťovo nevýrazné, a práve to vieme metódou Sous-Vide zmeniť.

Základný recept

Pri tradičnej príprave sa hydinové mäso pripravuje dobre prepečené (70 °C až 80 °C) z dôvodu bezpečnosti. Pri Sous-Vide je možné ich pripraviť aj stredne prepečené (60 °C) a pritom budú pri dostatočne dlhom čase takisto bezpečne pasterizované. Pri príprave odstránime kožu a kosti. Ochutíme čiernym korením a soľou, prípadne ďalšími bylinkami podľa chuti. Vákouvo zabalíme a vložíme do Sous-Vide nádoby. Pripravujeme pri 60 °C cca 2 hodiny. Po vybraní z vreciek môžeme mäso ešte zvonku pár sekúnd orestovať.

V paradajkovej omáčke

Vynikajúci spôsob ako ochutiť kuracie prsia je príprava Sous-Vide priamo v paradajkovej omáčke. Pripravíme si jednoduchú paradajkovú omáčku ako na cestoviny:
Paradajky hodíme do vriacej vody, po asi minúte ich vyberieme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pripravíme si nakrájaný cesnak a orestujeme ho na olivovom oleji. Pridáme paradajky a orestujeme. Podlejeme bielym vínom (mne sa osvedčil Rizling Vlašský) a necháme prevariť, pokým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou, čiernym korením a nešetríme najmä petržlenovou vňaťou. Takto pripravenú omáčku vložíme spolu s kuracími prsiami do vákuových vreciek a zavákuujeme. Vložíme do vodného kúpeľa. Po uvarení podávame spolu s omáčkou bez ďalšej úpravy.

 Teplota

  • 60 °C

 Čas