Ako začať?

5.0 out of 5 based on 1 vote

Oslovili Vás výhody Sous-Vide a chcete to vyskúšať vo vlastnej kuchyni? Ešte donedávna bolo Sous-Vide vyhradené len pre profesionálnych kuchárov, pretože potrebné vybavenie bolo pre domácich kuchárov cenovo nedostupné. Dnes už tomu tak nieje. Ukážeme Vám ako na to.

 

 

Čo potrebujeme

Pre varenie metódou Sous-Vide potrebujeme:

  • Vákuovo zabaliť potraviny
  • Udržiavať teplotu vody s vysokou presnosťou, ideálne 0,1 ºC

Vákuové baličky sú dnes už pomerne rozšírené a ľahko dostupné, a každá bežná splní svoj účel. Dôležité je ale použiť vákuové vrecká, ktoré sú určené pre vyššie teploty (do cca 90 °C), takzvané varné. Obyčajné vrecká môžu pri vysokých teplotách uvoľnovať toxické látky. Varné vákuové vrecká sa zháňajú tažšie ako obyčajné, v najbližšej dobe sa pokúsime zaradiť ich do nášho e-shopu.

Pre udržiavanie teploty vody ale budeme potrebovať špeciálny prístroj, pretože bežné kuchynské prístroje majú k požadovanej presnosti veľmi ďaleko. Podľa toho koľko chceme zainvestovať máme niekoľko možností:

Vyskúšanie bez investícií

Na prvé zoznámenie s touto technikou, bez väčších investícií, môžeme použiť aj ručne regulovaný hrniec s vodou na sporáku a teplomer. Pridávaním a uberaním plynu sa snažíme udržať zvolenú teplotu. Je to ale pomerne náročné a nepohodlné, veď komu by sa už chcelo stáť pri sporáku niekoľko hodín. Teplotu musíme prispôsobiť presnosti teplomeru, pretože bežné teplomery majú odchýlku aj niekoľko stupňov.


Špecializované Sous-Vide prístroje

Predstavujú najdrahšie, ale nie vždy najlepšie riešenie. Existujú dva typy:

  • závesné - môžu sa pripevniť na rôzne nádoby, obsahujú čerpadlo na miešanie vody, sú veľmi presné (najlepšie až 0,01 ºC), vychádzajú z prístrojov používaných v laboratóriách, ale ich cena je od 650 až po niekoľko tisíc EUR.
  • integrované v nádobe - pohodlné, ale často nie veľmi presné, keďže väčšinou nezabezpečujú cirkuláciu vody, presnosť okolo 0,5 ºC, cena od 450 EUR vyššie.


Sous-Vide regulátor + bežný kuchynský spotrebič

Špecializované Sous-Vide regulátory, ktoré vedia s veľkou presnosťou merať teplotu a ovládať bežne dostupné kuchynské prístroje napr. fritézy, hrnce na ryžu prípadne aj obyčajné ponorné ohrievače (špirály) alebo elektrické variče . Toto riešenie je finančne najmenej náročné. Pritom dosahuje rovnaké alebo lepšie výsledky ako špecializované Sous-Vide prístroje, presnosť je v závislosti od použitého prístroja okolo 0,1 ºC. Cena za regulátor je od 200 EUR. Túto variantu používame aj my a máme s ňou veľmi dobré skúsenosti. Je flexibilnejšia v tom, že podľa potreby môžete použiť menší alebo väčší prístroj a keďže väčšina ľudí už nejakú tú fritézu doma má, nemusí si zapratávať kuchyňu daľším veľkým prístrojom. Sous-Vide regulátor je možné zakúpiť aj v našom e-shope.

 

Akým receptom začať

Pre začiatok odporúčam recepty, pre ktoré nie je absolútne kritická presná teplota. Z mias je najvhodnejšie hovädzie, napríklad roštenka. Steaky pripravené metódou Sous-Vide sú urobené rovnomerne po celej hrúbke, preto sa Vám budú zdať urobené menej. Pri klasickej príprave dosiahne požadovanú teplotu len stred, kraje sú upečené viac. Preto je na prvýkrát lepšie začať s úpravou medium, aj keď máte radšej medium-rare.

Zo zeleniny je vynikajúci recept na začiatok glazovaná mrkva. Na rozdiel od napr. zemiakov nie je presnosť až taká kritická. Keďže sa používa vyššia teplota, treba si dávať pozor aby ste použili varné vákuové vrecká.

Základný postup

Postup je pri väčšine receptov veľmi podobný:

  1. Surovinu osolíme a okoreníme, vložíme do vákuového vrecka. Môžeme pridať bylinky/zeleninu, ktorých chuť má surovina nasiaknuť.
  2. Vrecko vákuovo uzavrieme.
  3. Vložíme do pripraveného vodného kúpeľa so zvolenou teplotou.
  4. Po ubehnutí stanoveného času vyberieme surovinu z vrecka. Zľahka osušíme napr. papierovými utierkami.
  5. Prudko orestujeme na rozpálenej panvici (stačí niekoľko sekúnd).