Flank Steak

Kategória: Hovädzie
24 jún
2012
Napísal: Peter Zemanovič
Flank steak Sous-Vide
Flank Steak - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Flank steak patrí k v našich končinách k tým menej známym a používaným rezom hovädzieho.

Je časťou pupku a tvorí ho dlhý plochý sval, ktorý obsahuje minimum tuku. Ma výraznú chuť, ale zároveň je aj trochu tuhší. Preto je priam predurčený na prípravu metódou Sous-Vide. Aby nám krásne zmäkol, používa sa dlhý čas varenia (8 až 48 hodín). Pripravujeme ho vcelku a pri podávaní krájame na tenké plátky kolmo na svalové vlákna. Flank Steak môžeme pripraviť maximálne medium rare (55°C), ak ho prepečieme viac, stane sa extrémne tuhým. Dobre sa k nemu hodina marinády, ktoré môžeme dať priamo do vákuového vrecka aby steak vsiakol čo najviac chuti.

Marináda

  • Olivový olej - 50ml
  • Balsamikový ocot - 30ml
  • Čerstvý rozmarín - 3 vetvičky
  • Cesnak - 2 strúčiky
  • Čierne korenie
  • Soľ


Táto marináda sa používa v severnej Amerike, kde sa Flank Steak s obľubou pripravuje pod názvom London Broil (o ktorom v londýne ako inak ani nechyrovali). Cesnak nakrájame na drobno a krátko osmažíme na olivovom oleji. Touto tepelnou úpravou sa vyhneme nepríjemným chutiam, ktoré môžu tieto dve suroviny spôsobiť pri dlhom varení. Necháme mierne vychladnúť a pridáme nasekaný rozmarín a zmiešame spolu ostatnými prísadami. Marinádu spolu s Flank Steakom uzavrieme do vákuového vrecka a vložíme do Sous-Vide prístroja.

 Teplota

  • 55 °C

 Čas