Sous-Vide - metóda varenia, pri ktorej sú potraviny zabalené vo vákuových vreckách varené dlhý čas pri nízkej, presne stanovenej teplote. Názov Sous-Vide (su vít) pochádza z francúzštiny a v preklade znamená “vo vákuu”. Touto metódou je možné dosiahnuť rovnomernú tepelnú úpravu suroviny, a dosiahnuť nenapodobiteľné chute a konzistencie. A prináša aj mnoho ďaľších výhod.
Sous Vide sa používa predovšetkým na prípravu mäsa. Aj neskúsený kuchár dokáže takto pripraviť dokonalý steak. Dokonca aj z menej kvalitných rezov mäsa. A to bez nepríjemných prekvapení v podobe surového stredu alebo spečených okrajov.
Pri štandardnej príprave, sa mäso ohrieva pri vysokých teplotách (na grile až pri 500°C). Steak je hotový, keď jeho vnútro dosiahne požadovanú teplotu (pre úpravu medium je to 60°C). Kým ale stred steaku túto teplotu dosiahne, jeho okraje su už zahriate na vyššiu teplotu. Výsledkom sú prepečené a vysušené okraje. Naopak pri technike Sous-Vide dosiahneme steak rovnomerne prepečený od okraja až po stred. A pritom sa pri takejto príprave steak nemôže prepiecť!
Spôsob prípravy je jednoduchý:
Varenie prebieha automaticky, nemusíme nič kontrolovať, obracať a podlievať, čím sa minimalizuje čas, ktorý musíme venovať príprave jedla.
Pri varení vo vákuu neuniká žiadna šťava a tým neuniká ani chuť. Vynikne prirodzená chuť varenej suroviny. Pridaním rôznych marinád a korenín do vákuových vreciek, v ktorých sa surovina pripravuje, môžeme vyčarovať iným spôsobom často nedosiahnuteľné chute. Varením pri presne stanovenej teplote môžeme ovplyvňovať aj konzistenciu varených surovín.